Τρίτη 13 Μαΐου 2008

πονάει η αλήθεια…..




….. ποίος είναι πραγματικά ο τυφλός;…;..;….;;;!

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Β. Ιρλανδία, Ντέρρυ, 30 Ιανουαρίου 1972

Ματωμένη Κυριακή…

Δύο λέξεις που στο μυαλό τον ιρλανδών και όχι μόνο, θυμίζουν ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στην ιστορία, που έλαβε χώρα στο Ντέρρυ της Β. Ιρλανδία στις 30 Ιανουαρίου 1972 ημέρα Κυριακή….

Σε μία πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Β. Ιρλανδίας με βασικούς στόχους την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Β. Ιρλανδία. Η Ένωση αυτή είχε δημιουργηθεί από φοιτητές, εργάτες και αριστερούς με την υποστήριξη πλήθους άλλων οργανώσεων, και η δράση της επικεντρωνόταν σε 6 βασικά σημεία:
1 Στην ισοτιμία όλων των πολιτών, καθολικών και προτεσταντών.

2 Στην απόσυρση των οδοφραγμάτων από τις καθολικές συνοικίες.

3 Στην κατάργηση όλων των νόμων που επέβαλλαν διακρίσεις.

4 Στη δίκαιη λύση ειδικών ζητημάτων, όπως το στεγαστικό και η διανομή των αγροτικών εκτάσεων.

5 Στη διάλυση της RUC, δηλαδή της Βασιλικής Προτεσταντικής Αστυνομίας.

6 Στην κατάργηση του άρθρου 5 που προέβλεπε κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Την πορεία ανέλαβε να επιτηρεί το 1ο Τάγμα του Συντάγματος αλεξιπτωτιστών των βρετανών υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ντέρεκ Ουίλφορντ, μια στρατιωτική μονάδα που ήταν γνωστή για τη σκληρότητά της, ενώ στον χώρο βρίσκονταν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παρά το τεταμένο κλίμα, η διαδήλωση εξελίχθηκε αρχικά ήσυχα και, όταν οι διαδηλωτές - που αριθμούσαν περίπου 10.000 άτομα - έφτασαν μπροστά στα οδοφράγματα, οι διοργανωτές αποφάσισαν να τη σταματήσουν εκεί και να αποχωρήσουν προς την αίθουσα όπου θα γινόταν η κύρια εκδήλωση. Σε εκείνο το σημείο έλαβαν χώρα μικρής κλίμακας επεισόδια όπως η ρίψη πετρών από τους διαδηλωτές και η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, αλλά αυτά ήταν συνηθισμένα πράγματα για τη συγκεκριμένη εποχή και τον συγκεκριμένο χώρο. Εκείνη τη στιγμή όμως έκαναν την εμφάνιση τους οι βρετανοί αλεξιπτωτιστές καθώς και δυνάμεις τεθωρακισμένων!!! -Αν έχεις τον θεό σου Άνθρωπε;;; για λίγες πέτρες και λίγα δακρυγόνα να έρθουν τα κομάντο!- ενώ οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν κάποιους από αυτούς που είχαν παραμείνει στον χώρο.

Στο σημείο εκείνο ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, (αληθινά πυρά!) Ο τρόμος κυριάρχησε, ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος προς όλες τις κατευθύνσεις, ουρλιαχτά φωνές, φόβος, παγωμένα βλέμματα και η γνώστη ανατριχίλα της ραχοκοκαλιάς. Οι στρατιώτες πυροβολούσαν εν ψυχρώ ακόμη και άτομα που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, όπως ο Μπέρναρντ Μακ Γκίγκαν που δολοφονήθηκε ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει κάποιον κουνώντας λευκό μαντίλι. Συνολικά, 13 δολοφονούνται επιτόπου, 26 τραυματίζονται από τα πυρά και άλλος ένας ξεψυχάει έπειτα από 4 μήνες. 6 από τους νεκρούς ήταν ανήλικοι……. Μόλις 17 χρονών… 5 από τους νεκρούς πυροβολήθηκαν στη πλάτη την ώρα που έτρεχαν να σωθούν! (να χαρώ εγώ κομάντο!)


Νεκροί έπεσαν:

  • John (Jackie) Duddy 17 χρόνων
  • Patrick Joseph Doherty 31 χρόνων
  • Bernard McGuigan 41 χρόνων
  • Hugh Pious Gilmour 17 χρόνων
  • Kevin McElhinney 17 χρόνων
  • Michael G. Kelly 17 χρόνων
  • John Pius Young 17 χρόνων
  • William Noel Nash 19 χρόνων
  • Michael M. McDaid 20 χρόνων
  • James Joseph Wray 22 χρόνων
  • Gerald Donaghy 17 χρόνων
  • Gerald (James) McKinney 34 χρόνων
  • William A. McKinney 27 χρόνων
  • John Johnson 59 χρόνων

14 άτομα νεκρά, 26 τραυματίες επειδή ζήτησαν τα αυτονόητα…..



Δυστυχώς η Ματωμένη Κυριακή στο Ντέρρυ δεν είναι η μόνη, πολλές Κυριακές έχουν ματώσει… όπως και Δευτέρες, Τρίτες και όλες οι μέρες της βδομάδας……

Οι U2 το 1983 έγραψαν το τραγούδι Synday, Bloody Sunday, για το γεγονός αυτό, όπως και ο Τζων Λένον ο Πώλ Μακάρτνεϋ και ο Κρίστι Μούρ έχουν γράψει τραγούδι για τη Ματωμένη Κυριακή. Επίσης έχουν γυριστεί και δύο ταινίες.